עקבות – המכון לחקר הסכסוך הישראלי-פלסטיני עקבות פועל מאז 2014 בצומת הדרכים של הסכסוך הישראלי-פלסטיני, זכויות אדם והארכיון. אנחנו מבקשים לראות בארכיון כלי ליצירת שינוי, להגנה על זכויות האדם ולקידום שיח ציבורי מבוסס עובדות. בין השאר, המכון מפעיל פעילויות חינוכיות שונות הכוללות סיורים והרצאות במגוון נושאים הקשורים בהיסטוריה של הסכסוך ובמנגנונים שמקיימים אותו.
הפעילות שלנו
סיור"אסונו הפרטי של מר סמי סעאדה":
סמי סעאדה היה פלסטיני תושב חיפה במהלך המלחמה ב-1948. אחריה, הועבר מביתו בעיר התחתית אל דירה ברחוב עבאס. ערב אחד גילה להפתעתו שלביתו פלשה משפחה יהודית. מכון עקבות מזמין אתכם לסיור בחיפה בעקבות סיפורו הפרטי של מר סמי סעאדה, דרכו מתגלה גם ההיסטוריה של חיפה בשנים שאחרי המלחמה.
סיור"יפו – עיר המושל":
בין השנים 1948-1966 חיו כ-85 אחוז מהאזרחים הערבים בישראל תחת ממשל צבאי שעד ליולי 1949 כלל גם את מרבית הערים המעורבות. הממשל הצבאי בערים היה ל"מעבדה" בה נהגה מנגנון השליטה של הממשל שנמשך עוד כ-15 שנה בכפרים. בסיור נעקוב אחרי ההיסטוריה של הממשל הצבאי ביפו תוך שנלמד על האירועים המכוננים בהיסטוריה של העיר, נחשוף את המנגנונים שהרכיבו את הממשל ונראה כיצד פעלו תושבי העיר, ערבים ויהודים, מול מציאות החיים החדשה שנוצרה עבורם לאחר המלחמה.
הרצאות: הרצאות המכון מבוססות על המחקר שלנו, ומלוות בחומרי ארכיון מקוריים שאיתרו חוקרי המכון. ההרצאות מיועדות לקהל הרחב, קבוצות עניין, צוותי ארגונים, סטודנטים ועוד, ומועברים על ידי חוקרי המכון בעברית או באנגלית. נושאי ההרצאות מגוונים וכוללים תחומים רבים העומדים צומת הדרכים של הסכסוך הישראלי-פלסטיני, הארכיון וזכויות האדם בישראל. את ההרצאות ניתן לקיים במשרדי הארגון בחיפה או בכל מקום שתבחרו.